Røntgen

Røntgenundersøkelser kan gi viktig informasjon og er et uvurderlig diagnostisk hjelpemiddel i veterinærmedisin. Mandal Smådyrklinikk har en stor og moderne røntgenavdeling med digitalt røntgenutstyr av typen Examion som gjør det mulig å ta direkte røntgen.

Dette gir oss bedre bildekvalitet enn konvensjonelle digitale røntgenapparat, og gir oss mulighet til å forstørre og bearbeide bildene slik at viktige detaljer kommer enda bedre til syne. Det gir også muligheten til å videresende bildene til ekstern vurdering hvis det skulle være aktuelt.

Ved diagnostisering av brudd eller skjelettetforandringer er røntgenbilder helt essensielt, men røntgen kan også brukes i indremedisinske utredninger. Røntgenbilder av bukhulen (abdomen) gjøres ofte for å utelukke eller diagnostisere fremmedlegemer i tarm/magesekk. Røntgenbilder av brysthulen (thorax) hjelper oss å diagnostisere forandringer på lungeorganer og hjerte.

Vi har et eget digitalt tannrøntgenapparat for optimal bildekvalitet av tenner og munnhule.  

Ved de fleste røntgenundersøkelser er det nødvendig å gi dyret en beroligende sprøyte. Det gir de beste bildene, men er også på grunn av strålesikkerhet for personalet.