Flåttmidler til hund og katt

HUND

Tre kategorier flåttmidler; tabletter, «spot-on» og halsbånd

Tabletter

Nexgard; varighet 1 mnd

Bravecto; varighet 3 mndr, kan gi ny tablett etter 8 uker ved behov

Har ingen avstøtende effekt. Hunden får flått på seg, men denne dør når den fester seg på hunden. Virker raskt- flått som sitter fast på hunden vil løsne i løpet av 24 t.

Fordeler; dersom barn i familien- disse vil ikke få selve middelet på seg om de har fysisk kontakt med hunden. Gir ikke kløe/hudreaksjoner som kan sees både med halsbånd og «spot-on» Enkelt å gi. Husk at noen kan få bivirkninger av tabletten; oppkast og/eller diarè er vanligst. Kan kombineres med «spot-on» eller halsbånd.


«Spot-on»

De produktene som har vært lengst på markedet er:

Ex-spot, varighet ca 1 mnd

Bayvantic, varighet ca 1 mnd

Har avstøtende effekt.  Dvs hunden trekker med seg mindre flått inn i huset. Har effekt i løpet av 24 t Virker kun på hudens overflate, dvs sjamponering vil redusere effekten av disse midlene. Enkelt og effektivt, men noen hunder klør av disse midlene. Dersom det skjer kan middelet fjernes ved sjamponering. Fordel med Bayvantic er at det har mer nyansert dosering enn Ex-spot og er dermed mer egnet for de minste hundene enn Ex-spot.


Halsbånd

Scalibor(«de hvite»)

Seresto («de grå»)

Varighet i flere mndr (lengst for Seresto, men vanskelig å si eksakt hvor lenge  da det vil avhenge av flere faktorer som hundens pels, bading +++)

Har avstøtende effekt. Det tar opp mot 1 uke før full effekt. Anbefales ikke til valper som kan ha en risiko for å spise halsbåndet om de får det av seg. Fordelen er at depoet av flåttmiddel ligger i selve halsbåndet og ikke på hundens hud (som det gjør dersom man velger «spot-on» preparater). Dette gir litt mindre risiko for lokalreaksjon sammenlignet med «spot-on» preparatene. Dersom hunden spiser scalibor halsbåndet vil den kunne utvikle forgiftningssymptomer forårsaket av virkestoffet i halsbåndet. Om hunden spiser Seresto blir den ikke syk pga middelet i halsbåndet. Dette skyldes ulik teknologi/administrering av selve flåttmiddelet i de to produktene

 

KATT

To kategorier flåttmiddel; «spot-on» og halsbånd.

«Spot-on»

Bravecto (NB ikke tablett til katt) og Frontline

Begge produktene har avstøtende effekt. Bravecto har lengre virketid enn Frontline. Hovedproblemet med Frontline til katt er at effekten kan vise stor variasjon fra katt til katt.


Halsbånd

Seresto

Effektivt, men det er betenkeligheter med å bruke halsbånd til katt ettersom de beveger seg ute uten tilsyn. I halsbåndene er det montert inn punkter som gjør at dette skal ryke om katten henger fast. Produktet har mange måneders virketid.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *