Informasjon om HD- og AD-fotografering

Hofteleddsdysplasi (HD) er en utviklingsfeil i hofteleddene og innebærer at lårhode og hofteskål ikke passer perfekt sammen, noe som medfører ustabilitet i leddet. Risikoen for at en hund skal utvikle HD er betinget av arv og miljø. Mer informasjon om HD hos hund finner du på NKK sine nettsider.

Albueleddsdysplasi (AD) og albueleddsartrose (AA) er samlebetegnelser på flere ulike vekstforstyrrelser som kan skje i leddbrusken i albueleddet. Også her er risikoen for at en hund skal utvikle AD/AA betinget av arv og miljøfaktorer.

 

 

Siden disposisjonen til å utvikle HD/AD nedarves drives det et målrettet avlsarbeid for å få kartlagt HD og AD/AA hos de fleste hunderaser. Norsk Kennel Klubb (NKK) administrerer avlesning og registrering av HD- og AD/AA-røntgen i Norge. For at bildene skal bli godkjent av NKK må en godkjent veterinær ta bildene. Alle våre veterinærer er godkjente. Du finner mer om avlesing av HD-bilder og diagnostisering på NKK sine nettsider.

Hofterøntgen (HD) og albuerøntgen (AD/AA) gjøres etter fylte 12 mnd. Hunden må være sedert (sove) og ID merket for at bildene skal tas. Unntak er disse rasene som må være fylt 18 mnd. før hofterøntgen: Bullmastiff, Grand Danois, Maremma, Napolitansk Mastiff, Landseer, Sankt Bernhardshund, Bordeaux Dogge, Leonberger, Engelsk Mastiff, Newfoundlandshund og Pyreneerhund. Enkelte raser har krav til kjent HD/AD-status hos foreldredyr før valper kan registreres i NKK.

Før røntgen må du forhåndsregistre deg og bestille avlesning på «Min side» på nkk.no. Skjemaet skal fylles ut og signeres før hunden røntges. Dyrlegen har forpliktet seg til å sende inn bildene og skjema uansett hva røntgenbildene viser. Etter avlesning blir svaret sendt deg umiddelbart etter avlesning og det blir billigere for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *