Kastrering og sterilisering av katt

Vi anbefaler at alle katter som ikke skal brukes i avl kastreres eller steriliseres. Inngrepet kan gjøres allerede ved 16 ukers alder, og skjer under full narkose og med god smertebehandling. Operasjonssåret er lite og rekonvalesenstiden kort, både for hann- og hunnkatter. Pga. anestesirisiko anbefaler vi at alle katter som skal opereres har en kroppsvekt på mer enn 2 kg.

 

Ved kastrering fjerner man hannkattens testikler og hunnkattens livmor og eggstokker, og dermed både hormonproduksjon og forplantningsevne (kastrering av hunndyr omtales ofte som sterilisering på folkemunne). I områder hvor tettheten av katter blir for høy, vil det være økt risiko for utbrudd av smittsomme sykdommer og slagsmål mellom kattene. Rutinemessig sterilisering/kastrering av katter vil være med på å holde kattebestanden nede, og fremmer dermed dyrevelferden både på individ og populasjonsnivå. Både Mattilsynet og Smådyrpraktiserende veterinærers forening anbefaler derfor rutinemessig kastrering av katter som ikke skal brukes i avl.

 

På klinikken får katten først en grundig helsesjekk slik at vi er sikre på at den er frisk nok til å opereres. Katten veies og får deretter en individuelt tilpasset dose med bedøvelse og smertestillende. Etter at katten har sovnet blir operasjonsområdet barbert, vasket og desinfisert før den tas med inn på operasjonsrommet. Når operasjonen er overstått flyttes katten over på et eget oppstallingsrom for katter. Vi følger så nøye med på at katten får en god oppvåkning og at den har det fint i tiden fram til den skal hjem. Som regel er katten våken nok til å dra hjem et par timer etter at inngrepet er over.

 

Vi anbefaler at alle hannkatter som har gjennomgått kastrering holdes inne i 3-5 dager før de slippes ut. Det er for at såret skal lukke seg og for at reaksjonstid og orienteringsevne igjen er på topp i forhold til biler, hunder og andre katter. For hunnkattene er inngrepet større og vi anbefaler at de holdes inne i 10-14 dager til stingene skal fjernes. Fjerning av sting og sårsjekk er gratis, og vi svarer gjerne på spørsmål som kan ha oppstått siden sist.

 

Det er mange myter rundt hunnkatter og sterilisering. Mange tror at hunnkatten bør ha et kull med kattunger først, eller at man like godt kan gi den p-piller. Det er ingen forskning som tyder på at livskvaliteten er bedre for en katt som har fått et kull sammenlignet med en katt som har fått fjernet eggstokkene før kjønnsmoden alder. P-piller til katt er svært kreftfremkallende og risikoen for at katten utvikler livmorbetennelse øker ved langvarig p-pillebruk. Samtidig er uregelmessig p-pillebruk forbundet med risiko for abort og misdannelser av fostre, se gjerne Mattilsynets «Myter om katter».

Etter en kastrering/sterilisering vil kattens stoffskifte bli lavere og energibehovet vil synke. Noen katter vil også få økt matlyst. Det er derfor viktig at man er oppmerksom på at katten ikke utvikler overvekt. Kastrerte/steriliserte katter har også større sjanse for å få urinveisproblemer i form av urinkrystaller, og det er derfor utviklet egne fôr med egenskaper tilpasset de kastrerte/steriliserte kattene.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål rundt kastrering av katt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *