Patella-attest

Patellaluksasjon er en tilstand der kneskålen (patella) glipper ut til siden (lukserer) fra furen i kneleddet som den normalt skal ligge i. Patella kan luksere mot innsiden (medialt) eller utsiden (lateralt) av kneet.

 

Patellaluksasjon er en arvelig tilstand, men arvegangen er dessverre ikke kjent selv om den forekommer hos en del raser. Mange raser har derfor i sin avlsanbefaling at avlshunder undersøkes for patellaluksasjon før de brukes i avl. I 2013 startet NKK en sentral registrering av diagnosen, slik at resultatene kan brukes aktivt i avlsarbeid. Mer om diagnosen og avlsarbeidet kan du lese om her; NKK informerer om Patellaluksasjon.

Patellaattester, eller kneleddsattester, kan kun utstedes av NKK-sertifiserte veterinærer. Hos oss er Aud Thelin og Thomas Nymoen sertifisert for utstedelse av attest.

Generelt gjelder at hunden må være fylt 12 mnd. den dagen den undersøkes for patellaluksasjon for at resultatet skal bli lagt inn i DogWeb.

 

Før du tar med hunden for patellaattest må du bestille et skjema som du skal ha med til timen. Du bestiller skjema ved å logge inn på MinSide på nkk.no. Mer detaljert informasjon finner du på nkk sin hovedside for patellastatus. Du må signere på at resultatet skal sendes inn til NKK, uansett om hunden får en «god» eller «dårlig» diagnose, og signeringen må gjøres før undersøkelsen tas. Veterinærer med NKK-avtale er ansvarlige for å sende inn attest på alle patelladiagnoser de stiller. Det er nemlig svært viktig at også individer med sykdomsdiagnoser registreres for at screeningundersøkelsene skal være gode avlsverktøy.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *