Utenlandsreise med dyr

Ved innførsel av kjæledyr fra EU-land (unntatt Sverige) er det et krav fra det norske Mattilsynet at dyret vaksineres mot rabies. Ved første gangs vaksinering regnes rabiesvaksinasjonen som gyldig først 21 dager etter at vaksinasjonen er utført. Hvis dyret vaksineres igjen regnes vaksinasjonen som gyldig fra datoen vaksinen ble gitt, hvis gyldigheten av forrige vaksinasjon ikke har gått ut da ny vaksine ble gitt. Kravet om rabiesvaksinering gjelder også ved innreise fra rabiesfrie stater, men ikke fra Sverige. 

Kjæledyr som ikke allerede er ID-merket må merkes med mikrochip ved første rabiesvaksine. Ved utenlandsreiser må hunder (ikke katt og ilder) også behandles mot revens dvergbendelorm. Behandlingen må attesteres av veterinær i kjæledyrets pass. Kjæledyret må behandles 24 -120 timer før innreise til Norge og behandlingen må utføres i det landet hunden reiser fra. Mattilsynet anbefaler at hunden behandles mot revens dvergbendelorm, også etter ankomst til Norge, selv om dette ikke er et krav. Reiser dere ofte kan dyret gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer behandling mot bendelorm minst to ganger med maksimum 28 dagers intervall før første innreise til Norge. Deretter skal dyret behandles minst hver 28. dag. Dyret må også behandles innen 28 dager etter siste behandling en siste gang etter siste innreise til Norge selv om dere ikke skal reise på nytt. Se også Mattilsynets veileder: Slik reiser du med kjæledyret ditt.

Ved innreise til Norge fra EU-land bortsett fra Sverige skal alle medbragte kjæledyr deklareres på rød sone og gyldig pass fremvises. Gyldig pass skal være fylt ut med id-nr., årlige rabiesvaksiner og ormebehandlinger. Ved reiser til sydlige Europa med hund anbefaler vi også vaksine mot leptospirose, som er en bakterie som kan gi nyreproblemer, og behandling mot hjerteorm. Vi gjør oppmerksom på at reise fra utlandet med andre dyr enn hund, katt og ilder ikke er lov uten særskilt tillatelse fra Mattilsynet.

Husk at det er du som eier som er ansvarlig for å ha alt i orden i forbindelse med reise med kjæledyr. I Norge er det Mattilsynet som skal kontaktes om du har spørsmål i forbindelse med innreise med dyr til Norge. For reise med dyr til et land må man kontakte myndighetene i landet man skal reise til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *